top of page
  • Esther Kikkert

Lente!

Lente associeer ik met een blauwe lucht, bloesem aan de bomen, lammetjes in de wei en een nieuw begin van de natuur. De lente maakt mij blij.Ook deze lente is het voor de natuur business-as-usual. In de tuin zijn allerlei vogels drukdoende om hun nestjes weer ‘eitjesproof’ te maken en mijn fruitbomen maken prachtige bloesem om later in het jaar lekkere appels en kersen te produceren.


Hoe anders is het leven deze lente voor ons als mensen. Door de Corona crisis zijn we helemaal uit ons gebruikelijke ritme. De meesten van ons hebben graag controle over ons werk, onze relaties en over ons leven. Als we dat niet hebben, dan proberen we dat op de een of andere manier toch te creëren. En de mens is vindingrijk daarin. We maken zelfs nieuwe begrippen om orde te scheppen. We gebruiken nu termen als het ‘nieuwe normaal’ en de ’anderhalve meter maatschappij’.

Maar wat doet dit ‘nieuwe normaal’ met jou als mens? Als je zomaar ineens hele dagen thuis zit, dan kom je ook in een ander ritme. Je dagelijkse patroon verandert, dan kun je geconfronteerd worden met oude gewoontes die de kop opsteken, of je ontdekt nieuwe gewoontes van jezelf waarvan je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Want veranderen doet nou eenmaal iets met een mens. Vraag is: wat doe jij met die veranderingen?


Veel mensen zijn al gebaat bij het maken van een nieuw ritme. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen:


  • Sta op een vaste tijd op. Kleed je aan alsof je naar je werk gaat.

  • Maak een nieuw ritueel om je werkdag te beginnen en te beëindigen: maak bijvoorbeeld na je ontbijt een kleine wandeling voordat je aan het werk gaat en doe dit ook weer aan het einde van je werkdag. Het helpt je “afschakelen”.

  • Zorg voor voldoende kleine pauzes, je kunt niet 8 uur aan een stuk achter je pc zitten, dat doe je op je werk ook niet. Rek en strek even in die pauzes, je spieren zullen je dankbaar zijn.

  • Heb je een partner en werkt deze ook thuis? Maak dan afspraken zoals: wie zit waar, niet bellen als de ander net met iets lastigs bezig is, elkaar niet storen voor privézaken. Dit voorkomt een hoop irritatie die je anders ook meeneemt in je privéleven.

  • Na einde werkdag is het privétijd. Maak er iets moois van, heb een fijn gesprek, lees dat boek, maak die wandeling. Zorg goed voor je lijf en je brein.


Merk je dat jij iets meer wil? Wil je deze tijd gebruiken om juist nu bepaalde patronen aan te pakken of om jezelf te ontwikkelen? Neem dan contact op met mij, ik begeleid je graag.


Lieve mensen, gelukkig is het ook volgend jaar weer gewoon lente. Ik gun jullie dan allemaal een lente zoals ieder jaar; met een blauwe lucht, bloesem en lammetjes waarvan we dan samen met onze dierbaren kunnen genieten. Stay safe en take care.73 views

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page